Webmaster  Jorma Liiho, 4 dan

Paluu päävalikkoon

 

Dan-tietojen keräämisen aloitus

Aloitin dan-tietojen aktiivisen keräämisen vuonna 1990.  Yritin hakea järjestelmällisesti tietoja daneista ja suoritettujen vyöarvojen määristä muutamia vuosia jo 1980-luvulla. Tätä ennen oli muutamilla henkilöillä sattumanvaraisia yrityksiä pitää danin saaneiden lista ajan tasalla. Ensimmäinen johdonmukainen daneja käsittävä julkaisu lienee ollut Suomen Dan-Kollegio ry:n julkaisema "Judokan käsikirja" vuodelta 1986. Mutta tietoja oli pala siellä, toinen täällä. Aloin systemaatisen tietojen keräämisen. Kahlasin läpi ehkä satakunta lehteä, laajasti pöytäkirjoja, haastattelin ihmisiä. Tein kyselyn kaikille silloisille Suomen daneille, joita vain pystyin löytämään.

Tietojen ensimmäiset julkistamiset

Vuonna 1995 julkaisin ensimmäiset tulokset aineistostani. Tein omakustannuspainoksen julkaisusta "Suomen Judon mustan vyöarvon judokat - Aikojen alusta vuoden 1995 loppuun". Julkaisu herätti hämmästyksekseni vain muutaman henkilön huomion. Kuvittelin, että teosta voidaan käyttää laajastikin lajimme markkinointiin.

Vuonna 2002 tein CD-levyn Suomen judon mustan vyöarvon judokoista. Esitin sen julkisesti ensimmäisen kerran Suomen Dan-Kollegion hallitukselle muistaakseni vuonna 2003. Seuraava julkinen esittäminen oli Mikkelin judotapahtumassa 07-08.02.2004.

 Jatkoin tätä työtä ja vihdoin 12.12.2004 syntyivät julkaisukuntoon nämä www-sivut. Tällöin valtaosa daneja koskevasta, keräämästäni aineistosta siirtyi kaikkien halukkaiden luettavaksi ja käytettäväksi. Dan-tietokannan päivittäminen jatkuu aktiivisena koko ajan. Uudet danit, dan-korotukset, päivittyvät yhteystiedot ja tilastojen analysointi tuovat muiden Dan-Kollegion asioiden ohella luettavaksesi jatkuvasti uutta ja ajankohtaista tietoa. Aineisto oli ensin ajalla 12.12.2004-27.02.2005 omalla kotisivullani ja 28.02.2005 kotisivujen uudeksi osoitteeksi tuli www.dan-kollegio.fi. Tällöin myös kävijälaskuri "nollattiin". Vuoden 2005 joulukuussa kotisivulla ylitettiin 10.000:n vierailijan rajapyykki, marraskuussa 2006 tuli täyteen 20.000:s ja vuoden 2007 marraskuussa 30.000:s vierailijakerta.

Ensimmäisen neljäntoista vuoden aikana olen käyttänyt tietojen keräämiseen, muokkaamiseen, päivittämiseen sekä Dan-opuksen, CD-levyn ja nyt danien www.sivujen tekemiseen noin 4500 työtuntia.

Pysy sivuillamme, niin Sinun ei tarvitse arvailla asioita.  

Minä - Jorma Liiho - 4 dan

Olen syntynyt Porissa vuonna 1949. Aloitin seurustelun vaimoni kanssa jo vuonna 1965 Luotsinmäen tanssipaikalla. Harrastin judon ohella aktiivista "lavatanssimista" noin 30-vuotta. Vuoden 2006 loppupuolella minulla on yksi tytär ja kaksi lastenlasta. Ihanat tytöt Vendi Ellinoora ja Sara Linnea He asuvat nyt naapuritontilla Porin Kyläsaaressa ja antavat vahvoja virikkeitä nykyisiin toimintoihini. 

Aloitin tatamilla tallustelun vuonna 1969 silloin noin vuoden verran Porissa toimineessa judoseurassa nimeltä "Porin Judokat ry". Seuramme nimi muutettiin pari vuotta aloittamiseni jälkeen nykyiseksi "Porin Judoseura FUDOSHIN ry:ksi".

Koulutukseltani olen insinööri ja nykyisin toimin myyntipäällikkönä Metson Porin toimistossa. Selluprosessit ja selluprosessien ja -laitteiden toimitukset eri puolille maailmaa ovat tuttua puuhaa. Olen vuoden 2010 loppuun mennessä toiminut jo yli 42 vuotta selluloosaan tekemiseen liittyvien asioiden parissa. Matkustavaista puuhaa. Hyvänä puolena judoharjoitteluni kannalta on ollut se, että matkustamiseen liittyen olen voinut aiemmin harjoitella usein saleilla eri puolella maailmaa. Nyt ruuti on sen verran kostunutta, että judogi seuraa matkoilleni mukaan varsin harvoin.

Alkuaikoina Max Jensenin kirja tatamille ja opiskelemaan judon saloja. Aktiivisempana harjoittelukumppanina oli Reino "Fagu" Fagerlund. Kaj Lindberg myönsi minulle keltaisen vyön 27.01.1970. Olen toiminut Fudoshinin hallituksessa eri tehtävissä 29 vuotta  armon vuoteen 2007 mennessä. Aikoinaan kilpailin paljon. Aikoinaan harjoittelin paljon. Olen toiminut C-tuomarina 1976-1978, B-tuomarina 1979-1984 ja A-tuomarina 1985-2000. Tuomariaikanani kävin 17:llä tuomarikurssilla. Tuomarikouluttajana toimin vuosina 1987-1988. Suomen Dan-Kollegion hallituksessa olen ollut vuosina 1995-2000 ja 2002 - 2009 eli yhteensä 14 vuotta. Graduointioikeudet minulla on ollut vuodesta 1976 lähtien. 

Olen toiminut viitisentoista vuotta Suomen Liikunta ja Urheilun Satakunnan piirin kouluttajana. Olen toteuttanut erityyppisiä seuratoimintaan liittyviä koulutuksia. Puheenjohtaja - ja sihteerikursseja, tiedottamista, seuratoiminnan kehittämistilaisuuksia jne... Suomen Liikunta ja Urheilu valitsi minut yhdessä Porin kaupungin kanssa vuoden 2000 seuratyöntekijäksi Porissa.

Satakunnassa ilmestyvään valtalehteen Satakunnan kansaan olen kirjoittanut judoaiheisia kirjoituksia enemmän tai vähemmän aktiivisesti parinkymmenen vuoden ajan.

Judokan perusjutut polvien ja selän alueella erittäin kiireisen työrytmini lisäksi ovat harventaneet tuntuvasti  harjoituskertojani tatamilla. Mutta fyysinen peruskuntoni on vielä varsin hyvä. Kesäisin kuitenkin suuntaan askeleeni useimmiten urheilutoiminnoissa golf-viheriölle, rullaluistelemaan ja lenkkipoluille. Vuoden 2007 alusta lähtien olen ollut aktiivinen luontopolun tallaaja. Lauantaisin kotoani mökille ja sunnuntaina takaisin. Luontopolkua pitkin merenrantapolkuja hyödyntäen. Suuntaansa noin 40.000 askelta eli 25 km.

Vuoden 2012 tammikuussa löysin kuntosalien ryhmäharjoittelutunnit ( SWAT, BodyAttack, BodyCompat, Zumba, Sh'bam, spinning, kahvakuula, voimaDisco, Step, kiertoharjoittelu, CXWorks, BodyPump, BodyBalance ). Minusta on tullut ryhmäharjoittelutuntien harjoittelijafriikki. Valtaosassa harjoituksia on 35 nuorta tyttöä ja minä. Käyn näissä kaikissa harjoituksissa. Esimerkiksi vuoden 2014 tammikuun alun ja maaliskuun puolen välin jaksollakin olen käynyt sadan päivän aikana yli kahdessasadassa eri harjoitussessiossa. 2...3 tuntia aktiivista harjoittelua seitsemänä päivänä viikossa. Harjoittelun monipuolisuus näkyy ja tuntuu myös kunnossani.

Matti Nykäsen aforismi "Elämä on ihmisen parasta aikaa" sopii erittäin hyvin myös minun elämäni johtotähdeksi kaikkia elämääni liittyviä ratkaisuja tehdessäni. Nautitaan. Herkutellaan. Mutta pidetään myös toinen toisistamme hyvää huolta. Kaveria ei jätetä. Oli tilanne mikä tahansa.

 

 

Ichiro Abe, 10 dan ja

Jorma Liiho, 4 dan

29.11.2008, Helsinki